Hoster katten din? Her er hva som skjer

Som mennesker opplever katter irritasjon i lungene, halsen og luftveiene, noe som kan føre til hoste. Noen av årsakene til kattehoste er enkle å behandle, mens andre er potensielt livstruende. Derfor er det viktig å gjenkjenne symptomer på forskjellige typer katt hoste - og søke behandling om nødvendig.

For det første, hvordan høres katt hoste ut?

Katt hoste kan presentere seg på flere måter: fuktig; tørr og hacking; og gagging eller hvesing. Å identifisere typen hoste vil bidra til å bestemme handlingsforløpet.

Hva forårsaker katt hoste?

Hoste er en funksjon av luftveiene, så katt hoste er ofte et tegn på at det er en slags irritasjon eller betennelse som involverer systemet. Det er ikke alltid tilfelle. La kattene holde oss gjette!

1. Hårkuler

Vi kjenner alle den telltale hacky-acky lyden - det er hosten som går foran å kaste opp en hårball. Dr. Jean Hofve sier: 'Etter min erfaring er det to hovedårsaker til at katter hoster: en hard hårball og katteastma.

2. Øvre luftveisinfeksjoner

En plutselig hoste kan indikere en øvre luftveisinfeksjon, noe som er vanlig hos katter. I tillegg til hoste, kan andre symptomer inkludere nysing, overbelastning, rennende nese, hoste, neseutslipp, gagging og nedsatt appetitt.

3. Astma

En katt med hostehistorie kan ha astma. Som hos mennesker får astma immunforsvaret til å gå overdrive, noe som forårsaker betennelse. Hva det betyr for luftveiene er at hevelsen kan påvirke lungene og luftveiene, noe som gjør puste vanskelig. I ekstreme tilfeller kan betennelsen forårsake livstruende nød.4. Hjerteorm

Hjerteorm sprer seg av mygg, og symptomene ligner på astmategn. (Og akkurat da vi trodde at mygg ikke kunne bli mer irriterende!)

5. Lungekreft

I tillegg til hoste, kan lungekreft symptomer inkludere smerte, pustevansker, rask pust, sløvhet, vekttap og hoste opp blod.

6. Kongestiv hjertesvikt

Når hjertet ikke kan pumpe nok blod inn i kroppen, kan det komme væske i lungene. Dette er hjertesvikt. Selv om det vanligvis skyldes tykkelse av hjerteveggene, kan det også komme fra høyt blodtrykk, skjoldbruskkjertel eller fødselsskader. En katt med hjertesvikt vil hoste, har problemer med å puste, utvise svakhet og tap av matlyst eller - dessverre - til og med dø plutselig.

Hvordan behandle katt hoste

Behandlingen av kattehosting avhenger av hostetypen og årsakene bak den.

Allergener som pollen, mugg, kattesand, støv og sigarettrøyk kan utløse astma. Fjerning av disse allergenene fra hjemmet kan hjelpe symptomene. Arden Moore, helse- og sikkerhetscoach for kjæledyr, sier: 'En katt med nytt søppel kan begynne å hoste på grunn av høyt støv inhalert fra kullet (dessverre ofte et kuppemerke som er alt annet enn et helsekjøp for den stakkars katten).' I kroniske astmasaker kan veterinærer foreskrive en steroidbehandling.

For øvre luftveisinfeksjoner og hjerteorm kan en veterinær ordinere medisiner og kanskje sende deg hjem med instruksjoner for å hjelpe kattens bedring.

Hvis katten ellers har god helse, kan du prøve en dose vaselin (en god finger full av munnen), ”råder Dr. Hofve om hjemmemedisiner for katt hoste. 'Hvis det er pels, kan det ofte smøres og skyves ut med avføringen.'

Når skal jeg se en veterinær om katt hoste

Hvis katten din begynner å hoste, og du har utelukket hårkuler og prøvd enkel allergenfjerning, er det på tide å besøke veterinæren. 'Hvis [vaselinbehandling] ikke fungerer, eller hvis pus er ulykkelig av hoste, er det på tide å oppsøke veterinæren din,' sier Dr. Hofve. 'Hvis katten har problemer med å puste, må du straks søke akutt veterinærhjelp.'

Som alltid, når du er i tvil, kontakt veterinæren om katt hoste. Å være i stand til å beskrive hosten og eventuelle detaljer om atferd eller miljø vil hjelpe profesjonelle med å bestemme årsaken til hosten og behandle den deretter.

Miniatyrbilde: Fotografi av Suzanne Tucker / Shutterstock.

Les mer om kattens helse og pleie på Catster.com:

  • Kan katter spise hvitløk? Få fakta om katter og hvitløk
  • Pisser katten din blod? Her er hva som kan være på spill
  • Kattens helse - 10 råd for hvert livsfase